'Dagboekverhalen'

5 principes van yoga.

714b5326ff3c09ba89e15b6dd54b967a

Yoga. Voor veel mensen in de Westerse wereld staat yoga gelijk aan fysieke houdingen. Yoga wordt beoefend om gezond te blijven en daarbij ligt de focus vaak op een soepel en sterk lichaam. Helemaal niets mis mee uiteraard, maar mensen die zich echt willen verdiepen in de filosofie erachter vinden nog veel meer dan ingewikkelde poses. Waar het eigenlijk om gaat is eenheid. Zo zijn er vijf principes die deze eenheid bevorderen, namelijk:

meditatie
voeding
ademhaling
asana’s (yoga houdingen)
ontspanning

Je kunt nog zo comfortabel zitten met één been in je nek, fiets je na de les langs Mc Donald’s voor een hamburger dan is het hele idee van de leermeesters weg. Door de vijf principes te combineren en toe te passen in het dagelijkse leven ontstaat er een bepaalde harmonie. Een gevoel van in balans zijn. Dat in balans zijn is nog ver van mijn ‘state of being’, maar ik doe mijn best. Zo ben ik gestart met een beginnerscursus gebaseerd op het holistische Sivananda yoga. Ik volg deze cursus bij Yoga Maya in Rotterdam en ik kan zeggen dat het een wekelijks momentje van tot mezelf komen is. Ik leer er de basis van yoga om vervolgens dieper in de houdingen te komen. De echte uitdaging is de overige principes oefenen buiten de mat…

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *